logo CKD  Centrum Kształcenia Dorosłych w Jarocinie

  • Rekrutacja
  • Liceum Ogólnokształcące
    • Klasa II
    • Klasa III
    • Klasa IV
  • Szkoła Policealna
    • Technik administracji
    • Technik archiwista
    • Technik BHP
    • Technik usług kosmetycznych
    • Technik usług pocztowych i finansowych
    • Opiekun medyczny
    • Technik sterylizacji medycznej
  • Branżowa Szkoła
    • E-dziennik
    • Technik elektryk
    • Technik usług fryzjerskich
    • Technik handlowiec
    • Technik mechanik
    • Technik robót wykończeniowych w budownictwie
    • Technik technologii żywności
    • Technik żywienia i usług gastronomicznych
    • Technik pojazdów samochodowych
    • Technik budownictwa
  • Kontakt
  • Dokumenty
  • Galeria
 
  1. Jesteś tutaj:  
  2. Strona główna
  3. Branżowa Szkoła
  4. Technik technologii żywności

Technik technologii żywności


Zawód: Technik technologii żywności
Opis: Zawód technik technologii żywności jest zawodem profilowanym, ze względu na podział pracy w przemyśle spożywczym na specyficzne branże przetwórstwa i wytwarzania. Jest jednym z wybranych zawodów szkolnictwa branżowego, na które prognozowane jest szczególne zapotrzebowanie na pracowników. To ciekawy zawód wymagający szerokiej wiedzy technicznej, dla osób ze szczególnymi uzdolnieniami i pasjami. Produkcja wyrobów spożywczych jest jedną z gałęzi gospodarki w kraju, w której coraz większą rolę odgrywa mechanizacja i automatyzacja produkcji. Nowe techniki i technologie produkcji wkraczają do wszystkich zakładów przetwórstwa spożywczego. Wkroczenie Polski do Unii Europejskiej pozwoliło na dokapitalizowanie zakładów przemysłu spożywczego, a tym samym podniesienie jakości oferowanych wyrobów. Polskie przedsiębiorstwa od lat wykazują wysoki poziom przemysłu spożywczego i stale go podnoszą. Wykwalifikowana kadra daje możliwość sprawnego działania przedsiębiorstwu. Technik technologii żywności jest osobą, która bardzo dobrze wpisuje się w ten obraz, specjaliści z tego obszaru są bardzo pożądanymi pracownikami.
Warunek przyjęcia na kierunek:

Dla absolwentów branżowej szkoły I stopnia, którzy kształcili się w zawodach:

  • cukiernik (kwalifikacja SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych) lub
  • operatora maszyn i urządzeń przemysły spożywczego (kwalifikacja SPC. 02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń) lub
  • piekarz (kwalifikacja SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich) lub
  • przetwórca mięsa (kwalifikacja SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych) lub
  • przetwórca ryb (kwalifikacja SPC.05. Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych)
Typ szkoły: branżowa szkoła II stopnia
Podbudowa: branżowa szkoła I stopnia, zasadnicza szkoła zawodowa
Uzyskane wykształcenie: średnie branżowe
Czas trwania nauki: 2 lata
Cykl kształcenia: 4 semestry
Forma kształcenia: Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym (weekendy)
Możliwość podejścia do egzaminu maturalnego? Tak

Plan zajęć - TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - SEMESTR 2
Plan zajęć - TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - SEMESTR 4


Jak wygląda nauka w szkole?

  • nauka trwa 2 lata,
  • kształcenie ogólnokształcące realizowane jest w szkole (zajęcia prowadzone są w systemie zaocznym średnio dwa weekendy w miesiącu),
  • kształcenie zawodowe realizowane jest na kwalifikacyjnych kursach zawodowych w wymiarze godzin określonym w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego,
  • w trakcie nauki słuchacze realizują praktyki zawodowe w wymiarze 4 tygodni (140godzin) w sposób i czasie ustalonym przez dyrektora szkoły.

Do wykonywania jakich zadań zawodowych będzie przygotowany absolwent szkoły?

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik technologii żywności powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:

  • nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
  • organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
  • wytwarzania produktów spożywczych.

Jakie zdobywasz kwalifikacje?

SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

Kształcenie w ramach kwalifikacji zakończone jest egzaminem zawodowym. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie certyfikatu potwierdzającego ww. kwalifikację. Po ukończeniu szkoły i uzyskaniu wykształcenia średniego otrzymasz też dyplom zawodowy i tytuł technika technologii żywności.

Do dyplomu zawodowego absolwent otrzymuje suplement EUROPASS – jest to dokument o standardzie europejskim, który prezentuje w sposób jednolity dla wszystkich krajów europejskich szczegółowy opis wiedzy, umiejętności i kompetencji uzyskanych przez posiadacza dyplomu wraz ze wskazaniem zawodów dostępnych do wykonywania na europejskim rynku pracy.

Wystawienie dokumentu Europass w wersji dwujęzycznej (polskiej i angielskiej) zagwarantuje ich posiadaczom uznawalność uzyskanego wykształcenia we wszystkich krajach należących do Unii Europejskiej.

Kwalifikacje zawodowe + suplement Europass = doskonała kombinacja, kiedy ubiegasz się o pracę lub o udział w kursie w innym kraju europejskim.


Jakie przedmioty są realizowane w ramach kierunku?

Przedmioty ogólnokształcące: j. polski, j. angielski, matematyka i informatyka oraz przedmioty zawodowe: BHP, podstawy przemysłu spożywczego, organizowanie przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym, nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, język obcy zawodowy, praktyka zawodowa.


Jakie masz perspektywy zatrudnienia?

Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie technik technologii żywności może podjąć pracę między innymi w zakładach produkcji żywności, zakładach przemysłu spożywczego, zakładach przetwórstwa spożywczego, zakładach produkcji urządzeń technologicznych dla przemysłu spożywczego, serwisach urządzeń przemysłu spożywczego.

Kontakt


  •  ul. Tadeusza Kościuszki 14a
    63-200 Jarocin
  •  Fax/tel.: 62 505 30 10
  •  Telefon: 692 204 637
  •   ckd.jarocin@gmail.com
  •   

Sekretariat czynny w godzinach:


Poniedziałek: 8:00 - 16:00
Wtorek: 8:00 - 16:00
Środa: 8:00 - 16:00
Czwartek: 8:00 - 16:00
Piątek: 8:00 - 16:00
Sobota: 9:00 - 14:00

W OKRESIE WAKACYJNYM SZKOŁA CZYNNA
OD PONIEDZIAŁKU DO PIĄTKU 
OD GODZ. 8.30 DO 15.30

Informacje prawne


  • Polityka prywatności


  • Polityka plików coockies


  • Klauzula RODO


W celu zapewnienia jak najlepszych usług online, ta strona korzysta z plików cookies. Usuń ciasteczka

W celu zapewnienia jak najlepszych usług online, ta strona korzysta z plików cookies.

Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej, wyrażasz zgodę na używanie naszych plików cookies.

Rozumiem